Oorbellen voor mannen, een gewaagd statement over individualisme

Rocklegende Billy Idol droeg ze tijdens optredens en in videoclips, Ronaldo wordt er vaak naast het voetbalveld mee gespot en Morgan Freeman draagt ze al jaar en dag.

 

Het valt niet te ontkennen dat oorbellen bij de stijl van mannen met een zekere flair passen, maar over het algemeen hangt er een sfeer van marginaliteit en stigma rond.

Zo is er de ongeschreven regel dat een man die één oorbel aan het rechteroor draagt, homoseksueel is.

Elke man die zijn stijl uitbreidt naar zijn oren riskeert dus het doelwit te zijn van allerhande vooroordelen, maar wanneer het juist gedaan wordt kan het een enorm krachtig statement vormen.

Tip: trendy en goedkope zilveren mannen oorbellen

 

Gedurende een substantiële periode in de geschiedenis waren er verschillende culturen waarin mannen sierraden droegen voor exact dezelfde reden waarom vrouwen dat vandaag nog doen, om hun elegantie en schoonheid te accentueren. Over de eeuwen heen verdween dit fenomeen grotendeels, met uitzondering op de horloge. Een horloge symboliseert immers een controle over de tijd, passend in het ideaal van een man als rationeel en intellectueel wezen, gewijd aan zijn werk.

Overzicht: alle goedkope heren sieraden te koop online

Oorbellen of andere sieraden zijn daarentegen enkel verbonden met uiterlijke schoonheid.

Het is exact in deze distinctie dat een man te weten kan komen of oorbellen bij zijn uiterlijke voorkomen zullen passen; de drager moet tegen de stroom in zwemmen, verbonden zijn met het seksuele en het vrouwelijke, maar ook ondergedompeld zijn in cultuur en mode. Oorbellen voor heren komen dus met een gebruiksaanwijzing. Het is niet zo dat de doorsnee Nederlandse man even zo wat oorbellen in de oor kan plaatsten.

In deze persoonlijke context breken de oorbellen met de gender barrières en worden ze een sterk teken van individualiteit en je-m’en-foutisme.

Dit vind je misschien ook leuk...