De Zwarte Panter

Nederland heeft heel wat doelmannen gekend, maar Frans de Munck was toch wel één van de betere onder hen. Hij stond vooral bekend om zijn goede reflexen, zwarte haren en hij droeg vaak zwarte kleding, hierdoor kreeg hij de bijnaam ‘De Zwarte Panter’. De Munck was ook erg ijdel en het  was een man die van veel vrouwen hield.

Frans de Munck werd geboren op 20 augustus 1922 in Goes. Hij heeft tot zijn 22ste gespeeld voor vv Goes, hierna is hij gaan spelen voor Sittardse Boys. Hij heeft voor deze club ruim zes jaar gespeeld en in 1949 maakte hij zijn debuut voor het Nederlands Elftal. Doordat er was besloten dat de Munck voor geen andere Nederlandse club mocht spelen werd hij doelman bij FC Köln. Doordat hij bij deze club speelde kon De Munck niet uit komen voor Oranje voor een aantal jaar, hierdoor heeft hij maar 31 interlands op zijn naam staan.

In 1954 kwam De Munck weer terug naar Nederland, om te gaan spelen voor Fortuna ’54, dit was de eerste betaald voetbalclub die Nederland kende. Hij speelde later ook nog bij het Utrechtse DOS, BV Veendam, sc Cambuur en Vitesse, bij Vitesse werd hij trainer en ook van de Belgische Club Brugge. Frans de Munck overleed op 24 december 2010, hij is 88 jaar oud geworden.

Keeperskleding

Frans de Munck stond natuurlijk bekend om zijn zwarte kleding, maar in het doel droeg hij natuurlijk gewoon keeperskleding. In die tijd was de keeperskleding nog heel anders dat wat de keepers tegenwoordig dragen, er waren toen nog niet zo veel kleuren en de kleding was erg simpel. Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden qua keeperskleding en heb je ook meer soorten kledingstukken. Je hebt nu verschillende soorten broeken en ook verschillende shirts, zoals een onder shirt of thermoshirt. De keepershandschoenen van nu verschillen ook wel met die van vroeger, ze zijn nu veel steviger en ze beschermen je handen ook beter.

Dit vind je misschien ook leuk...